Werkwijze

Oriënteren

We nemen graag de tijd om een rustig moment in te plannen waarin we al uw wensen en eisen kunnen bespreken. U kunt alvast beginnen door ideeën te verzamelen, bijvoorbeeld met foto’s of brochures (tip: gebruik Pinterest), vaak is het fijn om aan de hand van foto’s wat voorbeelden te kunnen laten zien.
Tijdens dit gesprek kunnen we ook alvast beginnen met een vlekkenplan, een hele ruwe schets.

Vervolgens gaan we het perceel inmeten, vaak in combinatie met een tekening uit het Kadaster. Als het mogelijk is maken we nog enkele foto’s van de bestaande situatie om een goed beeld te vormen van de omgeving.

Schetsontwerp

Na het gesprek gaan we aan de slag met een schetsontwerp. Een schetsontwerp is een eerste versie van het ontwerp waarop we proberen alle wensen en eisen samen te vatten in een globaal overzicht. Er staan dus nog geen vaste maten op aangegeven. Zodra dat klaar is, maken we een nieuwe afspraak om het schetsontwerp te bespreken.

Definitieve ontwerp

Het definitieve ontwerp volgt pas na uw goedkeuring van het schetsontwerp. Het namelijk eenvoudiger om aanpassingen te maken in het schetsontwerp dan in het definitieve ontwerp.
Het definitieve ontwerp bestaat uit een presentatietekening en een werktekening. De werktekening is op schaal en kan in het werk gebruikt worden.

3D-impressie

Een 3D-impressie geeft u de mogelijkheid om alvast door de tuin te ‘wandelen’. Het laat nog een beetje beter zien hoe het eindresultaat zal worden. In de meeste gevallen maken we dan ook direct een 3D-impressie. Mocht u tekeningen hebben van uw woning, dan maakt dat de 3D-impressie wat makkelijker te realiseren.

Extra tekeningen

Eventueel kunnen er nog een detailtekening of een matenplan gemaakt worden. Een detailtekening is soms handig bij ingewikkelde constructies of bijzondere oplossingen. Een matenplan is handig bij bijzondere vormen of erg specifieke maatvoeringen. In veel gevallen worden deze achterwege gelaten, mocht het nodig zijn dan laten we u dat weten. Op basis van het definitieve ontwerp kan er ook een beplantingsplan worden opgesteld. Onze voorkeur gaat echter naar een andere methode voor de beplanting, vraag daar gerust eens naar.

Soms komt het voor dat er tijdens de werkzaamheden wijzigingen ontstaan in het ontwerp. We kunnen deze wijzigingen verwerken in de tekening. Dat is soms handig als het werk gefaseerd wordt uitgevoerd.

Uiteraard maken we een nieuwe afspraak om het definitieve ontwerp te presenteren.

Materiaalkeuze

De vormen en lijnen in het ontwerp bepalen tot een zekere hoogte ook de keuze voor de materialen die nodig zijn bij de uitvoering van het tuinontwerp. Andersom geldt dat natuurlijk ook!

Duurzaam en kwaliteit

Materialen met een hoge kwaliteit zijn duurder in aanschaf, maar gaan langer mee. Daarmee zijn ze in de meeste gevallen ook duurzamer, het hoeft namelijk niet weer zo snel vervangen te worden.

We hebben een sterke voorkeur voor materialen die zo milieu-vriendelijk als mogelijk worden geproduceerd. Een voorbeeld is het vervangen van tropische houtsoorten voor bamboe. De uitstraling is vergelijkbaar, maar de milieu-belasting lager.

Ook het hergebruik van oude materialen is een mooie oplossing. Natuurlijk  is het dan wel belangrijk om daar in de eerste fasen van het ontwerp over na te denken.

Uitvoering

De volgende stap na het ontwerp is het uitvoeren. Dat kan op verschillende manieren gebeuren.

Wilt u weten wat het kost om het ontwerp door ons, gedeeltelijk of volledig, uit te laten voeren? We maken dan graag een duidelijke en passende offerte voor u. Vrijblijvend natuurlijk.
En als u het liever zelf doet, dan kunnen we u ook begeleiden bij het uitvoeren. Eventueel kunnen we een bestel- of materiaallijst opstellen, en bij vragen komen we graag even langs om u weer op weg te helpen of wat tips te geven. De kosten worden u dan op regie-basis in rekening gebracht.

Zo bent u, in elk geval, verzekerd van een goede uitvoering van het ontwerp!

Natuur is verandering. Een deel kun je beïnvloeden.

1
Dicht bij huis

Houd het groen zo dicht mogelijk bij de gevel. Er is niets zo ongezellig als vanuit uw woning op een terras vol met tuinmeubelen te kijken. Juist het groen van uw tuin maakt het geheel spannend, gezellig en aantrekkelijk.

2

Verrassingen

Als u uw tuin in één keer kunt overzien, raakt u snel uitgekeken. Door elementen zoals hagen, plantenborders of pergola’s toe te passen, onderbreekt u het zicht een beetje. Daardoor ontstaan spanningen en verrassingen!

3

Sierlijk en praktisch

Probeer praktisch én sierlijk te combineren. Een sierlijk paadje wat absoluut niet praktisch is, zal binnen afzienbare tijd de sierlijkheid verliezen. Een pergola heeft een verbindende functie, maar kan ook voor schaduw zorgen.

4

Materialen

Gebruik verschillende materialen. Als het terras in een andere tegel wordt uitgevoerd dan de looppaden, volgt er een duidelijke vlakverdeling in de tuin. Kies, waar mogelijk, wel voor terugkerende patronen. Rond en recht kunnen prima samen, net als strak en grillig, zolang het legpatroon bijvoorbeeld maar gelijk is.

Laat vormen wel in elkaar overlopen, zodat er meer eenheid ontstaat.

5

Privacy

Creëer privacy met bomen. Er zijn heel erg veel bomen die niet enorm groot worden, maar wel heel veel sierwaarde en privacy bieden. Soms is het voldoende om met een boom de aandacht ergens vanaf te leiden, dan is bijvoorbeeld een sierpeer (Pyrus calleryana ‘Chanticleer’) of een sierappel (Malus ‘Red Sentinel’) een goede keuze. Een haag op hoogte kan ook, door leibomen te gebruiken.

6

Planten

Planten zorgen voor minder werk. Immers, een gazon moet wekelijks gemaaid worden, een goed gevulde border hoeft maar af en toe van onkruid ontdaan te worden.

Het is wel belangrijk dat de planten goed uitgekozen worden. Omdat hel levend materiaal is, kan het best voorkomen dat u na twee jaar weer bepaalde borders moet herschikken, het is immers ook een proces. Maar de grote lijnen moeten wel kloppen, een juist evenwicht tussen vaste planten, siergrassen, heesters en bomen.

7

Ideeën opdoen

En, wat ons betreft de belangrijkste tip: doe waar u zelf een goed gevoel bij hebt. Vergeet niet dat het úw tuin is! Ga eens bij andere tuinen langs, kijk eens op Pinterest, neus eens in de boeken. Vergeet ook niet onze projecten te bekijken!

Meer informatie?

Wilt u graag meer weten? Laat het ons weten!

Not readable? Change text.