Kalk-uitbloei op (sier)bestrating: hoe zit het precies

Witte vlekken op mijn nieuwe sierbestrating…!

Herkent u het? Net nieuwe sierbestrating en allemaal witte vlekken erin… Natuurlijk vind u dat niet mooi!

Helaas kan elk betonproduct daar in meerdere of mindere mate last van hebben. We noemen het kalkuitbloei, een lelijk maar onschuldig fenomeen. Daarom hebben wij dit artikel geschreven, om u uit te leggen wat het nu precies is en wat u en wij er tegen kunnen doen.

Wat is het precies?

Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. In principe kan het voorkomen bij elk betonproduct, maar op donkergekleurde producten is het vaak beter zichtbaar.

Is het te voorkomen?

Kalkuitbloei, in welke vorm ook, zal niet optreden als er van buitenaf geen water bij het jonge beton komt. Op een droog betonoppervlak zullen dus geen witte kalkvlekken ontstaan. Dit lijkt op zich vrij simpel, maar in de praktijk is het niet altijd gemakkelijk het beton droog te houden.

Veel betonproducten worden gedurende het begin van de verharding in klimaatkamers geplaatst. Het doel is een zodanige vroege sterkte te krijgen, dat de producten kunnen worden getransporteerd, opgestapeld en verpakt, zonder dat er schade ontstaat.

Wanneer deze producten in klimaatkamers verharden, mag het verschil tussen de temperatuur van het verse beton en de temperatuur in de vochtige klimaatkamers niet te groot zijn, omdat vocht uit de lucht op het relatief koude betonoppervlak kan condenseren. Na de eerste verharding in klimaatkamers blijft het jonge beton gevoelig, omdat het verhardingsproces immers nog maar enkele uren aan de gang is. Om ook in deze fase de hinderlijke kalkuitbloei op jong beton te voorkomen, moeten we direct contact met water van buitenaf zo lang mogelijk uitstellen. De beste remedie is de betonproducten enige tijd onder een beschermende dakconstructie op te slaan en te zorgen voor voldoende ventilatie.

Bij bestratingelementen zoals stenen en tegels ontstaat juist in deze fase de kalkuitbloei. De producten worden in pakketten gestapeld en precies op de plaatsen waar de producten tegen elkaar aankomen, bestaat gevaar voor condensvorming. De kalkuitbloei manifesteert zich veelal in het midden. Aan de randen, waar het beton verder is uitgedroogd, is geen kalkuitbloei zichtbaar. Er geldt dus: als er geen water op het oppervlak is, dan is er geen kalkuitbloei. Dit is, zeker in ons klimaat, nooit te garanderen.

Verwijderen van kalkuitbloei

Hoewel ernstige kalkuitbloei niet fraai is, is het raadzaam om in eerste instantie niets te ondernemen. Vaak zal blijken dat het betonoppervlak na verloop van tijd een steeds gelijkmatiger uiterlijk krijgt.
Om eventueel het proces tóch te versnellen, kan er gewerkt worden met eenvoudige huishoudmiddelen als koolzuurhoudend bronwater of schoonmaakazijn. Let daarbij wel op: zure middelen met mate gebruiken om schade te voorkomen! Er zijn ook speciale kalk-verwijderaars te verkrijgen, vraagt u dan naar de mogelijkheden. (bron: MBI.nl)

WS-kalkverwijderaar - Mark Moes Hoveniers

WS-kalkverwijderaar

 

Conclusie

Voor een mooi resultaat is het dus heel belangrijk dat de betonproducten met grote zorg worden gefabriceerd. Wij zien dan ook grote verschillen in diverse leveranciers en, belangrijker nog, in verschillende prijsklassen. Let dus goed op wat u aanschaft, of, beter nog, laat u goed adviseren door uw vakman!

Mark Moes
Mark Moes is de, soms wat eigenwijze eigenaar van Mark Moes Hoveniers. Sinds de start in 2011 probeert Mark van elke opdracht iets bijzonders te maken. Soms heeft het wat voeten in de aarde, soms moeten opdracht-gever en -nemer een gokje durven nemen. Of het allemaal goed uitpakt? Kijkt u zelf maar eens op onze projecten-pagina!
Recommended Posts