Koude winters, warme zomers? Groen dak!

MobiRoof - Mark Moes Hoveniers

MobiRoof op een tuinberging

Groene daken. Of beter gezegd: begroeide daken. Misschien kunnen we het bijna een hype noemen. Toch zou hier best eens toekomstmuziek in kunnen klinken op het gebied van bouwen, ecologisch beheer en renovatie. Dat u nu nog niet direct overtuigd bent, is begrijpelijk. Daarom willen we u eerst een beetje uitleggen wat een begroeid dak precies inhoud. Want behalve dat het begroeid is, heeft het nog veel meer voordelen. Niet alleen maar aantrekkelijke subsidie!

Lagen

Een groen dak is opgebouwd uit verschillende lagen. Allereerst natuurlijk een waterkerende laag, uw dak mag niet lekken. Vervolgens een laag die de wortels stopt, en daarbovenop een laag van bijvoorbeeld substr
aten die het water kunnen opslaan. Uiteindelijk komen er Sedumsoorten, vetplanten in, maar als de substraatlaag dik genoeg is, is het zelfs mogelijk grassen of zelfs bomen op uw dak te planten!

Voordelen

Door de waterbufferende substraat-laag wordt een heel groot gedeelte van het regenwater opgeslagen op uw dak, zodat de planten dit weer kunnen opnemen wanneer het weer wat droger is. Er hoeft dus geen hemelwater meer in het riool worden geloosd!
Afgezien van dat, het wordt nog veel mooier! Want de substraatlaag en de beplanting zorgen ook voor een isolerende werking. Dat worden dus warme winters en koele zomers! En het ziet er nog prachtig uit ook! Wist u trouwens dat zonnepanelen op een begroeid dak helemaal een hoger rendement bied? Dit komt doordat een groendak zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur en zonnepanelen werken beter bij een lagere omgevingstemperatuur. Door het groendak presteren zonnepanelen dus ook optimaal als het warmer is dan 25 °C. Bij hogere temperaturen nemen de prestaties van zonnepanelen normaal gesproken af (bron: Olino.org).

Mogelijkheden

De meeste daken zijn stevig genoeg om te voorzien van zogenaamde dakvegetatie. Misschien niet zozeer om bomen aan te planten, maar vaak wel om een eenvoudige laag van Sedum aan te brengen. Overigens, om dit zeker te weten, laten wij de draagkracht van het dak altijd door een deskundige berekenen. Daarbij is er nog steeds subsidie te krijgen, ook dat kunnen wij voor u uitzoeken. En, zoals genoemd, ook de combinatie met zonnepanelen is zeer goed mogelijk!

Overigens werken we bij voorkeur met de kant-en-klaar oplossing van Mobilane. Het product, MobiRoof, wordt aangeleverd in kant-en-klare cassettes die op de dakbedekking worden aangebracht. Snel, voorbegroeid en, in geval van lekkage, eenvoudig weer te verwijderen.

Wacht niet langer af, en neem snel contact op voor een vrijblijvend (besparings)gesprek!

Mark Moes
Mark Moes is de, soms wat eigenwijze eigenaar van Mark Moes Hoveniers. Sinds de start in 2011 probeert Mark van elke opdracht iets bijzonders te maken. Soms heeft het wat voeten in de aarde, soms moeten opdracht-gever en -nemer een gokje durven nemen. Of het allemaal goed uitpakt? Kijkt u zelf maar eens op onze projecten-pagina!
Recent Posts