Het effect van schoonmaak-azijn op sierbestrating

Geen gif

Vanaf 31 maart 2016 is het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) op verhardingen niet meer toegestaan. Vanaf 1 november 2017 geldt het verbod ook voor het professioneel gebruik op onverharde oppervlakken buiten de landbouw.

Hoewel het verbod niet geldt voor particuliere gebruikers, zien we dat steeds meer particulieren ook géén gebruik meer maken van chemicaliën zoals Roundup. In principe is dat fijn, zeker omdat er in veel gevallen prima alternatieven zijn. Denk bijvoorbeeld aan heet water, of het borstelen van verhardingen. Beide beproefde alternatieven met erg goede resultaten (lees meer: Chemicaliën-vrije onkruid-bestrijding!). Toch willen we ook graag eens kijken naar de huis-tuin-en-keuken-alternatieven.

 

Schoonmaak-azijn

Vooral als het mooi, warm en droog weer is, kunt u het al wel ruiken: de penetrante geur van schoonmaak-azijn. Er zijn veel mensen die ontdekt hebben dat schoonmaak-azijn letterlijk de onkruiden doodbrand. Zodra de zon weer begint te schijnen volgt er een heuse run op de goedkope flessen, waarna het middel kwistig wordt verspreid over allerlei ongewenste groenigheden. Het werkt gegarandeerd: het middel heeft een pH-waarde van ongeveer 2, wat heel erg zuur is.

Waarom doet Mark Moes Hoveniers dat niet?

Schoonmaak-azijn rondom een afwateringsput

Schoonmaak-azijn rondom een afwateringsput

Allereerst mogen wij dat niet. Zodra chemische middelen worden gebruikt om onkruiden te verdelgen, moet het middel een toelatingsnummer hebben, waarmee toestemming is verleend door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Schoonmaak-azijn heeft dat niet. Wanneer wij het professioneel toepassen, zijn we ernstig in overtreding.

Maar er is nog een reden. Misschien wel de belangrijkste reden.
Hiernaast ziet u een afbeelding van een aantal straatklinkers, het is een gootje richting een afwateringsput. In deze situatie heeft iemand met schoonmaak-azijn de aanwezige onkruiden proberen te verdelgen – en met succes. Daarbij is er zoveel gebruikt dat de omgeving zó zuur is geworden, dat geen enkele plant het zou kunnen overleven. Het is ongetwijfeld dat een gedeelte van dat zuur, via de verharding, wegstroomt naar de afwateringsputten. Daardoor komen er alsnog ernstige chemische middelen in het oppervlaktewater.

 

Schoonmaak-azijn op verharding

Het effect van schoonmaak-azijn op verharding

Maar, als u goed kijkt, ziet u ook een vreemde, witte waas op de klinkers. Deze waas is niets anders dan een beschadiging van de steen. Een straatklinker is namelijk een betonproduct, en betonproducten bestaan voor een groot deel uit kalk. We hebben een ander artikel geschreven over kalk, en de korte samenvatting is dat kalk en zuren elkaar neutraliseren. Met andere woorden, de kalk lost op in het zuur. Het gevolg is dat u, met het gebruik van schoonmaak-azijn, uw bestrating aan het oplossen bent.

 

Zout

Een ander bekend alternatief is zout. Het maakt niet zo heel veel uit welk zout, landbouw-, strooi- of keukenzout – het werkt allemaal. Strooi maar eens een hand vol zout op het gazon, binnen enkele uren ziet u resultaat.

De meeste planten in uw tuin zijn beslist geen liefhebber van een zoute bodem. Onderschat, ook met zout, het effect van afspoelen niet. Wanneer u zout gebruikt op uw verharding is het, zeker bij regelmatig gebruik, zichtbaar in de borderranden en het gazon. Het kan jaren duren voordat de concentratie zout zover is gedaald dat de grond weer bruikbaar is voor het aanplanten.

 

De oplossing

Wat ons betreft is het enige juiste alternatief het gebruik van heet water. Met deze methode worden de eiwitten in de plant gekookt, waardoor er geen fotosynthese meer kan plaatsvinden en het loof dus afsterft.
Eigenlijk is er nog een alternatief: probeer het onkruid-probleem eens als een uitdaging te zien. Door verhardingen regelmatig schoon te vegen krijgen zaden geen kans en blijft de verharding schoon.

Meclean onkruidborstel-machine - Mark Moes Hoveniers

Meclean onkruidborstel-machine

Als het onverhoopt toch harder groeit dan u had verwacht, kunnen wij met onze borstelmachine de begroeiing wegborstelen. Deze machine is erg wendbaar, waardoor zelfs de kleine plekjes goed schoon worden. Daarna kan er weer een behandeling met heet water uitgevoerd worden, zodat uw bestrating schoon blijft.
Via onze contact-pagina vind u onze gegevens, we komen u graag eens een demonstratie geven!

Mark Moes
Mark Moes is de, soms wat eigenwijze eigenaar van Mark Moes Hoveniers. Sinds de start in 2011 probeert Mark van elke opdracht iets bijzonders te maken. Soms heeft het wat voeten in de aarde, soms moeten opdracht-gever en -nemer een gokje durven nemen. Of het allemaal goed uitpakt? Kijkt u zelf maar eens op onze projecten-pagina!
Recommended Posts